Analiza mikrobiologiczna
Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych elementów technologicznych w procesie wylęgu kaczek w celu ograniczenia zakażeń mikrobiologicznych i poprawy jakości zdrowotnej oraz dobrostanu produkowanych piskląt. Innowacja w zakresie; wylęgu piskląt kaczek i gęsi będzie polegać na włączeniu w ciągu technologicznym procesu lęgowego specjalnych urządzeń nie stosowanych do tej pory w żadnych wylęgarniach jaj kaczych oraz czynności mających na celu zwiększenie skuteczności lęgu, uzyskanie zdrowych nie zakażonych piskląt, ograniczenie ekspozycji piskląt na czynniki stresogenne obniżające ich dobrostan a tym samym ich wrodzoną odporność.
Część badawcza związana jest z oceną wpływu zastosowania innowacyjnych elementów technologicznych na stan mikrobiologiczny jaj wylęgowych, rozwój zarodków, zdrowie piskląt i uzyskiwane przez nie efekty produkcyjne.
Badania obejmują analizę ilościową i jakościową mikroorganizmów izolowanych z jaj – skorupy, białka i żółtka oraz z zamarłych zarodków. Oceniany jest wzrost ilościowy i jakościowy bakterii i grzybów oraz wykonywana ich dalsza charakterystyka. Pozwoli to ocenić, czy innowacje technologiczne wyraźnie wpływają na poprawę jakości piskląt.
Analiza bakterii patogennych (E.coli, Salmonella, Staphylococcus, Campylobacter) ich lekooporności i czynników zjadliwości unaoczni jakość piskląt kaczych i pozwoli określić jakich późniejszych problemów zdrowotnych w stadzie uda się uniknąć dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii w wylęgarni.
System detekcji stłuczek i posadowienia jaj
Wdrożono urządzenia do automatycznej detekcji stłuczek świetlnych (jaj z wadliwymi skorupami) zintegrowany z mechanizmem do weryfikacji posadowienia jaj na tacach transportowo – lęgowych. System wykonuje automatyczną kontrolę umiejscowienia pęcherzyka powietrznego w jaju za pomocą detektora termowizyjnego. Zastosowanie tej technologii skutkuje eliminacją jaj niepełnowartościowych zaraz po ich dostawie do zakładu wylęgu. Odizolowanie jaj wadliwych od pełnowartościowych skutkuje zwiększeniem wydajności lęgu oraz eliminuje czynniki biologiczne, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość piskląt.
Nowoczesne aparaty lęgowe i klujnikowe
Zastosowanie nowoczesnych aparatów lęgowych i klujnikowych zintegrowanych z systemem centralnego sterowania i powiadamiania umożliwia utrzymanie odpowiednich parametrów wilgotności i temperatury. Parametry te są ściśle kontrolowane i zmieniają się w czasie według wcześniej ustalonej krzywej. Program lęgowy i klujnikowy może być dostosowany do konkretnego stada rodzicielskiego w zależności od jego wieku. System informatyczny monitoruje stan urządzeń i umożliwia powiadamianie o nieprawidłowościach na jego wczesnym etapie. Taka automatyzacja zmniejsza ryzyko uszkodzenia zarodka, poprawia wydajność lęgu i daje pełną informację o stanie i przebiegu procesu lęgu.
Aparaty lęgowe wyposażone są w specjalne urządzenia badające i monitorujące temperaturę skorupy jaj. Dzięki takiemu rozwiązaniu temperatura wewnątrz komory lęgowej dostosowuje się do odczytów z czujnika. Taki system sprzyja ewentualnemu przegrzaniu lub przechłodzeniu jaj i dostosowuje jakość powietrza do idealnych w procesie inkubacji